...au spus rezidentii si administratia WestGate Business Park din Bucuresti, sustinuti de WWF Romania, in 20 Octombrie 2008 cand au initiat Campania “WestGate Won’t Waste''.
Vrem ca acest parc de birouri sa devina mai prietenos cu mediul inconjurator, mai eficient din prisma consumului de resurse si a reciclarii materialelor folosite frecvent in spatiile de birouri (curent electric, hartie etc.).
Credem ca promovarea unui management durabil va atrage beneficii pe termen lung pentru toate partile implicate in acest proces: companii, comunitate si natura.

Thursday, March 26, 2009

WNS LA "ROMANIA PRINDE RADACINI" (II)

Campania "Romania prinde radacini" a continuat în 22 martie 2009 cu plantari în localitatea Dabuleni, judetul Dolj. Voluntarii au plantat aproximativ 35. 000 de puieți de salcam într-o zona grav afectata de desertificare din sudul Olteniei, în urma defrisarilor masive din ultimii ani.

19 voluntari WNS, dintre care 7 angajati, s-au alaturat celor aproximativ 300 de voluntari MaiMultVerde pentru a planta pe o suprafata de aproape 9 hectare. Conform estimarilor, voluntarii MaiMultVerde au contribuit cu circa 9.000 de puieti la cifra totala de salcami plantati.

In ciuda faptului ca numarul ustensilelor a fost limitat, s-a reusit plantarea puietilor în 4-5 ore, iar la sfarsitul zilei, am mai cerut doua parcele in plus fata de cat le fusesera alocate.

"Romania prinde radacini" este o campanie Realitatea TV sustinuta de Petrom, cu sprijinul MaiMultVerde si in parteneriat cu RNP Romsilva, care are ca scop replantarea padurilor romanesti din zonele afectate de viiturile si inundatile din iulie 2008.

Plantarile continua vineri, 27 martie 2009, la iesirea din Iasi, spre localitatea Sculeni si vineri, 24 aprilie 2009, la Comanesti, jud. Bacau, iar inscrierile la voluntariat se fac prin intermediul Asociatiei MaiMultVerde. Campania se intinde pe o perioada de 5 ani, cu plantari succesive primavara si toamna.

Multumim Asociatiei MaiMultVerde!

Pozele vorbesc de la sine...

SAMBATA E ORA PAMANTULUI!

Ora Pamantului este o miscare globala de constietizare asupra problemelor climaterice existente in acest moment.

In fiecare an, in ultima sambata din martie, pentru o ora, sintem invitati sa stingem lumina, sa aratam ca ne pasa de Pamant. In aceasta ora consumul de energie scade si automat cantitatea de CO2 emisa in atmosfera.

Sprijinita de WWF, miscarea Earth Hour a inceput in 2007 cu participarea a 2 milioane de australieni. A continuat la nivel mondial in 2008 si isi propune ca in 2009 sa implice peste 1 miliar de oameni, ca un protest impotriva poluarii si dezvoltarii ce nu tine cont de natura, dar si pentru a avertiza, in mod simbolic, asupra efectului de sera, la care contribuie in primul rand dioxidul de carbon eliberat in atmosfera prin consumul de curent electric.

Anul acesta este primul an in care Romania se alatura oficial acestui eveniment. Orasele participante la campanie sunt Bucuresti, Timisoara, Iasi, Botosani, Tulcea, Brasov si Cluj. Luminile se vor stinge simultan incepand cu ora 20:30. In Capitala se vor stinge luminile la Palatul Parlamentului, la Ateneul Roman, la Muzeul National de Arta, la Cercul Militar si la Opera Romana, care a fost prima institutie care s-a alaturat proiectului si a oprit iluminatul exterior si o parte din luminile interioare.

In Piata Constitutiei, incepand cu ora 20.30, angajatii WNS sint alaturi de WWF de Earth Hour si vor forma un "60" urias cu lumanari in mana!

In aceeasi seara la Astroclubul Bucuresti vor putea fi observate anumite corpuri ceresti care, de obicei, nu pot fi reperate pe cer din cauza luminilor foarte puternice din Capitala. Printre orasele din Romania care au participat anul trecut la acest eveniment se numara Bucurestiul, Baia Mare, Clujul, Oradea, Sighetul Marmatiei, Sfantu Gheorghe si Timisoara.

Aceasta va fi singura sursa de lumina pe parcusul unei ore, timp in care trupa SISTEM va sustine un concert 100% unplugged. Nici un microfon, nici o boxa, nici un cablu si, mai ales, nici un reflector nu se vor afla pe scena.

Stinge lumina pe 28 Martie 2009!
Lasa Pamantul sa respire!

Thursday, March 19, 2009

WNS LA "ROMANIA PRINDE RADACINI"

Asa cum promisesem in ultimul articol, 11 voluntari de la WNS Global Services (Romania) S.R.L. s-au alaturat Asociatiei Non-Guvernamentale MaiMultVerde duminica, 15 martie 2009, la campania de impadurire "Romania prinde radacini” care a debutat anul acesta in localitatea ialomiteana Suditi.

Programul a fost initiat de Grupul Realitatea-Catavencu prin proiectul "Cod Verde" (care se deruleaza incepand cu luna octombrie a anului trecut), avand sustinerea Petrom, a Regiei Nationala a Padurilor Romsilva si a autoritatilor locale.

Peste 2.000 de voluntari au plantat pe o suprafata de 6,7 hectare circa 35.000 de puieti de frasin, cer si lemn cainesc. Scopul acestei actiuni a fost refacerea padurii Berlesti-Suditi.

La eveniment au venit peste 1500 de voluntari din Ialomita, 480 de voluntari din Bucuresti, din partea MaiMultVerde, un grup de voluntari Petrom, sportivi din Slobozia si din Bucuresti, si oameni politici.

Padurea de la Suditi a fost plantata in anii `50, insa a fost grav afectata de fenomenul de uscare incepand cu anul 2000. In 2002 fusesera calamitate 300 de hectare de padure. Potrivit specialistilor, principalele cauze au fost seceta prelungita provocata de incalzirea globala si poluarea solului.

Cele trei tipuri de arbori plantate duminica la Suditi au fost alese pentru capacitatea de a se adapta la conditiile climaterice specifice zonei - vara se inregistreaza aici maxime de pana la 60 de grade Celsius la nivelul solului. Plantatia sadita duminica intra in regim silvic, fiind protejata prin lege de la taiere pana la atingerea maturitatii. Cei 35.000 de arbori vor fi paziti cu sprijinul autoritatilor locale.

Gradul de impadurire in Romania este, in prezent, de circa 27%, desi in zona de câmpie nu depaseste 15%. La nivelul UE, gradul de impadurire este, in medie, de 33%, desi sunt tari precum Austria si Germania cu peste 40%, iar in tarile nordice cu procente de peste 80%. Fondul forestier national este in suprafata de 6,48 milioane hectare, din care Romsilva administreaza, in prezent, 3,5 milioane hectare de paduri proprietatea statului si peste un milion de hectare de padure din proprietate privata.

Dupa actiunea de la Suditi, WNS va continua sa planteze alaturi de Asociatia Mai mult Verde pe 22 martie la Dabuleni - Dolj.

Si nu ne vom opri!

Comentariile participantilor:

  • “M-am trezit la 6.30. Ma imbrac "de scandal", mananc bine (ca doar merg la sapa), iau sandwich-uri si apa si plec cu gandul la munca, aer, soare si copaci. Multi copaci. Pe drum si in metrou vad cateva fete cu rucsace, apoi o palariuta verde cu fetita cu tot ies din metrou si se indreapta grabite catre Ateneu. Le ajung si eu din urma si zaresc chipurile somnoroase ale colegilor mei, cativa de la Petrom si si mai multi de la Mai Mult Verde. Pana la 8 ne strangem vreo 11 oameni de la noi - 7 colegi si 4 prieteni - si plecam cu 3 autocare, entuziasti :) Mergem vreo 2 ore, facem cateva popasuri si pe masura ce inaintam vedem mai multi oameni cu si mai multe masini, lipseau gratarele. Manifestatie nationala? Coboram. Garla de oameni care se indreptau spre padure. Mergem mult si bine si ajungem la corturile Realitatii. Asteptam sa ne organizam cu cei la Mai Mult Verde. Asteptam. Placute cu numele noastre de pus in dreptul copacilor? Aflam ca trebuie sa sapam parcela nr.6 . Ne indreptam intr-acolo. Parcele bine delimitate, intr-un camp golas survolat de un elicopter si de vocea lui Tatulici. Muncitorii Romsilva ne dadacesc: tii sapa asa, faci groapa asa, copaci pe culori diferite etc. Noi stim ce e de facut si terminam prea repede. Poze multe, sandwich-uri, vreme perfecta de picnic. Si munca pe cand? Uite politisti, uite MIRA, uite oameni politici, uite-nu-e tomberonul...multe gunoaie. Plecam dupa 1 ora si ajungem dupa inca 2, tristi :( Bilantul: 4 ore de drum si 1 ora de plantat. O campanie doar pentru imagine?” (Maria Chirila, Analist Servicii Clienti WNS)
  • "I will be glad to share my thoughts. A story goes that a wicked man once unintentionally watered a sapling while washing his hands. On account of this he was rewarded with one day stay in heaven. The basic objective of accompanying the "Romania Prinde Radacini” team through WNS was to "Plant a Tree”, provide a simple and tangible way to make a difference. However, with the high turnaround of people made me feel that we all spoke a common language. Climate change and habitat loss are two of the greatest environmental challenges of our time. We are making extraordinary strides to restore native forests that will clean the air we breathe, filter the water we drink, enhance habitat for wildlife and create new recreation areas that we can all enjoy. This was a first of its kind activity for me, where in I never participated in India ever. However, the fact remains that as long as we plant a tree whose top will reach the sun, and its branches spread abroad, so that it can be seen afar off. May its growth never be choked and may it shade your country and ours with its leaves of life.” (Pinky Dsouza, WNS Team Leader)

Friday, March 13, 2009

Romania - Codasa reciclarii

Romania se situeaza pe penultimul loc in UE la capitolul reciclare a deseurilor municipale, in coada clasamentului fiind Bulgaria, cu 0% reciclare, releva un studiu al Eurostat, bazat pe date din 2007. Potrivit cercetarii, un roman genereaza anual 379 de kilograme de deseuri, dintre care doar 1% sunt reciclate, restul de 99% fiind aruncate la groapa de gunoi. Pe urmatoarele locuri in clasament figureaza Lituania (96%), Malta (93%) si Polonia (90%). Prin comparatie, cele mai mici cantitati de deseuri duse la groapa se inregistreaza in Germania (1%), Olanda (3%), Belgia (4%), Suedia (4%) si Danemarca (5%).
(SURSA: Evenimentul Zilei)

Thursday, March 12, 2009

VOLUNTARIAT WNS & TERRA ECOLOGICA

WNS Global Services (Romania) S.R.L. a participat alaturi de organizatia “Terra Ecologica”, care se ocupa de refacerea centurii verzi a orasului, in data de 6 martie 2009 la prima actiune de plantare in jurul Bucurestiului din acest an. Conditiile meteorologice favorabile au permis desfasurarea actiunii asa ca timp de opt ore, cinci voluntari, dintre care doi angajati WNS, au plantat pe un teren privat din comuna Dragomiresti Vale aproximativ 200 de puieti de stejari rosii si nuci negri. Arborii au fost procuraţi din surse financiare obtinute de Terra Ecologica pe care o vom spriji si in alte actiuni viitoare.

La scala internationala, WNS Global Services are deja o traditie si o cultura a protectiei mediului (http://www.wnsgs.com/community.php). Printre proiectele de acest gen, desfasurate atat extern cat si interiorul companiei, se numara si initiativa „Green Lean Sigma” care isi propune sa descopere, sa îmbunatateasca si sa implementeze proiectele ecologice ale angajatilor.

Avand in vedere ca una dintre valorile Companiei nostre vizeaza dezvoltarea durabila, implicandu-ne activ la scala internationala (http://www.wnsgs.com/community.php), de la inceputul anului 2008 de cand activam si in Romania am inceput sa incurajam actiuni de acest fel.

De exemplu, in data de 17 iulie 2008 am participat la o actiune punctula - ecologizarea malurilor raului Dambovita, în apropierea Bucurestiului, la Popesti-Leordeni. Actiunea a fost organizata de Administratia Nationala ‚,Apele Romane” (ANAR) şi Holcim (Romania), in parteneriat cu Organizaţia Nonguvernamentala ‚,Salvati Dunarea şi Delta!”, Primaria Sector 4 si Urban S.A. Timp de o ora si jumatate, 50 de voluntari, dintre care 9 angajati WNS, au colectat aproape o tona de deseuri menajere, PET-uri, ambalaje si materiale de constructii. Campania ‚,Sa pastram apele curate” consta în activitati de ecologizare pe malurile si luciul raurilor si lacurilor din Romania în toate bazinele hidrografice.

Si duminica, 15 martie 2009 aproximativ 12 angajati WNS Romania vor planta alaturi asociatia MaiMultVerde in cadrul campaniei de reimpadurire "Romania prinde radacini" la Suditi, jud. Ialomita. Speram ca in cativa ani sa ne bucuram de roade. Dar cel mai mult ne-ar placea sa responsabilizam si sa implicam cat mai multi oameni si impreuna sa facem aerul mai respirabil pentru noi si copiii nostri.

Deoarece in Bucuresti apar prea putine ocazii sa plantam, este nevoie sa derulam astfel de actiuni si in imprejurimile Capitalei. Desi legislatia interzice acest lucru, pe foarte multe spatii verzi publice se construieste cu "acte in regula". Fie centre comerciale, fie cladiri de birouri, fie cladiri de locuinte, fie parcari.

Masurile de voluntariat vor putea aduce o mai mare recunoastere a rolului utilizarii durabile a solului in domeniul adaptarii la efectele schimbarilor climatice.

Crearea increderii in aceasta abordare presupune ca regulile sa fie suficient de riguroase pentru a se asigura ca actiunile de voluntariat duc la reduceri clare, cuantificabile ale emisiilor de dioxid de carbon in atmosfera cat si la alte avantaje legate de mediu. Insa, fara o reducere reala la scara larga a emisiilor de gaze cu efect de sera, astfel de masuri temporare de voluntariat nu pot duce la atenuarea efectelor schimbarilor climatice.

Alatura-te noua:

  • Alege sa plantezi un copac!
  • Alege sa reciclezi selectiv!
  • Alege sa oferi un exemplu pozitiv!
  • Alege sa te poti mandri ca traiesti intr-un oras cu multa verdeata si aer curat!
  • Alege sa fii cu picioarele pe pamant!

Inverzeste-ti coltul de Planeta!

POZE VOLUNTARIAT

Friday, March 6, 2009

UE CALCA PE BEC. PE BECUL INCANDESCENT...

Mai precis, oficialii UE au decis ca in termen de trei ani intreaga Europa sa abandoneze becurile incandescente in favoarea celor fluorescente, cunoscute de popor sub numele de becuri economice. Acestea consuma in medie de patru ori mai putin decat cele incandescente (cu 25W consumati, un bec fluorescent da lumina echivalenta unuia incandescent de 100W), iar schimbarea tuturor becurilor de tip vechi din Europa ar duce la implinirea mai usoara a tintei de a reduce consumul de energie electrica cu 20% pana in 2020. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat totusi ca oamenii nu vor fi fortati sa cumpere becuri fluorescente, ci ca, mai degraba, statele membre vor trebui sa gaseasca solutii in a stimula cumpararea acestora in detrimentul celor incandescente. Costurile mai ridicate de achizitie ale unei astfel de lampi se recupereaza in medie dupa 500 de ore de functionare, adica dupa mai putin de trei luni de la cumparare, in masura unui functionari normale de 5 ore pe zi.

  • (SURSA: zvoner.ro)

Thursday, March 5, 2009

CATA ENERGIE CONSUMI?

CLICK PE IMAGINE PENTRU TEST!

Conform unui studiu realizat de Canon în 2006 in Marea Britanie, energia irosita de aparatura de birou lasata in stand-by timp de 10 zile ar fi suficienta pentru pregatirea unui număr de 4.4 milioane curcani sau pentru functionarea a 350.000 de beculete ornamentale, timp de 240 ore. In plus, cei 43.6 milioane kWh consumati în mod inutil se traduc în emisii de peste 25.000 de tone de dioxid de carbon sau in cheltuieli suplimentare de 8.66 milioane ₤.

Conservati energia electrica! Iluminarea artificiala reprezinta 44% din uzul de energie electrica in cladirile de birouri. Obisnuiti-va sa inchideti luminile cand parasiti biroul pentru mai mult de 15 minute si profitati de lumina naturala atunci cand este posibil. Cumparati becuri economice, care folosesc cu doua treimi mai putina energie decat becurile obisnuite si investiti in instalarea de senzori de miscare ce inchid luminile automat, cand nu este nimeni in birou.

Maximizati eficienta computerelor! Computerele din sectorul de afaceri irosesc anual 1 miliard $ in costuri de energie electrica. Obisnuiti-va sa inchideti computerul si sa il scoateti din priza cand ati terminat programul de lucru. Altfel, consumati energie inutil. In timpul zilei, setati computerul sa hiberneze automat in timpul pauzelor, economisind astfel 70% din energia irosita. Investiti în computere, monitoare şi imprimante cu consum mic de energie şi asigurati-va ca echipamentele vechi au fost reciclate corect. Computerele de care nu mai aveti nevoie, care inca functioneaza si nu sint mai vechi de cinci ani pot fi donate unor organizatii caritabile. Facand acest lucru, va veti putea deduce costul acestora din taxele aferente anului respectiv.

STINGE BECUL! INCHIDE CALCULATORUL!

Afla cum sa-ti reduci consumul!

Sunday, March 1, 2009

CALENDAR ACTIVITATI MARTIE 2009

  • 21 -22.03.2009 - Terra Ecologica continua seria de plantari de la Jilava. Voluntarii vor pleca de la ora 9.00 la statia de metrou Eroii Revolutiei (iesire City Mall). Contact -Simona Cretu- Terra Ecologica: 0729019953
  • 21.03.2009 - Ecologia'n'sange ne cheama sa facem curatenie in padurea Cernica. Locul si ora intalnirii: ora 10.00, intrarea Cora Pantelimon (capatul tramvaielor 14, 46 si 55). De acolo, veti lua maxi-taxi pana in Cernica (pret 2 RON/biletul). Aveti nevoie de manusi si de saci de plastic. Informatii la: 0766 761 437
  • 22.03.2009 - “Romania prinde radacini” (partea II). Campania nationala de plantare continua la Dabuleni, Dolj. Inscrierile se fac pe e-mail, pana vineri, ora 12.00 la Asociatia MaiMultVerde. Plecarea este din fata Ateneului Roman, ora 7.00, de unde voluntarii vor fi preluati de autocarele organizatorilor. Contact: ionut@maimultverde.ro

Masdar: primul oras complet ecologic!

Imagineaza-ti ca traiesti intr-un oras nepoluat, cu sisteme de transport si retele de metrou care functioneaza pe baza energiei generate de panourile solare, un oras pus in miscare de resursele naturale de care dispunem.
Planul unui astfel de proiect ambitios chiar exista, din anul 2006 - primul oras complet ecologic din lume se va numi Masdar City, este construit in Abu Dhabi si va fi gata in 2015.
Mega-orasul va gazdui 50.000 de locuitori, pe o suprafata de 6,5 kilometri patrati. Pentru Masdar, care inseamna „sursa” in limba araba, a fost alocat un buget de 22 de miliarde de dolari.
Din totalul investitiei, Masdar va contribui cu 4 miliarde de dolari la realizarea infrastructurii orasului, iar restul de 18 miliarde de dolari vor veni din investitii directe si din crearea unor instrumente financiare pentru atragerea capitalului necesar.
Unul dintre stimulentele esentiale pentru dezvoltarea Masdar City este finantarea pe baza de carbon. Emisiile de carbon reduse de oras vor fi transformate in fonduri in baza mecanismului de dezvoltare curata al Protocolului de la Kyoto.

Masdar va economisi echivalentul unei cantitati de petrol in valoare de peste 2 miliarde de dolari in urmatorii 25 de ani, valoare calculata pe baza preturilor actuale ale energiei. Orasul va fi alimentat cu apa calda obtinuta prin prelucrarea apei marii si va functiona doar cu energie solara, fiind exclusa posibilitatea emisiilor de gaze cu efect de sera.
De asemenea, Masdar City va crea peste 70.000 de locuri de munca, nu va avea nevoie de depozite de deseuri, iar necesarul de apa va fi redus la mai putin de jumatate. Mijloacele de transport in comun vor fi tramvaiele electrice.
Propunerile pentru transportul in oras includ si construirea taxiurilor electrice, fara sofer. Se pare ca acestea vor circula la 6 metri sub nivelul strazilor si vor putea atinge viteza de 25km/h. Masdar City este un proiect care inglobeaza toate tehnologiile inovatoare dezvoltate in ultimii ani in domeniul energiei regenerabile. Proiectul a aparut ca o necesitate, dar si ca modalitate de abordare responsabila a problemelor legate de cresterea populatiei.
Mai multe informatii despre Masdar City sunt disponibile pe site-ul oficial al proiectului.
SURSA: apropo.ro

BLOG PARTENER

Sa pastram Romania curata!