...au spus rezidentii si administratia WestGate Business Park din Bucuresti, sustinuti de WWF Romania, in 20 Octombrie 2008 cand au initiat Campania “WestGate Won’t Waste''.
Vrem ca acest parc de birouri sa devina mai prietenos cu mediul inconjurator, mai eficient din prisma consumului de resurse si a reciclarii materialelor folosite frecvent in spatiile de birouri (curent electric, hartie etc.).
Credem ca promovarea unui management durabil va atrage beneficii pe termen lung pentru toate partile implicate in acest proces: companii, comunitate si natura.

Thursday, March 19, 2009

WNS LA "ROMANIA PRINDE RADACINI"

Asa cum promisesem in ultimul articol, 11 voluntari de la WNS Global Services (Romania) S.R.L. s-au alaturat Asociatiei Non-Guvernamentale MaiMultVerde duminica, 15 martie 2009, la campania de impadurire "Romania prinde radacini” care a debutat anul acesta in localitatea ialomiteana Suditi.

Programul a fost initiat de Grupul Realitatea-Catavencu prin proiectul "Cod Verde" (care se deruleaza incepand cu luna octombrie a anului trecut), avand sustinerea Petrom, a Regiei Nationala a Padurilor Romsilva si a autoritatilor locale.

Peste 2.000 de voluntari au plantat pe o suprafata de 6,7 hectare circa 35.000 de puieti de frasin, cer si lemn cainesc. Scopul acestei actiuni a fost refacerea padurii Berlesti-Suditi.

La eveniment au venit peste 1500 de voluntari din Ialomita, 480 de voluntari din Bucuresti, din partea MaiMultVerde, un grup de voluntari Petrom, sportivi din Slobozia si din Bucuresti, si oameni politici.

Padurea de la Suditi a fost plantata in anii `50, insa a fost grav afectata de fenomenul de uscare incepand cu anul 2000. In 2002 fusesera calamitate 300 de hectare de padure. Potrivit specialistilor, principalele cauze au fost seceta prelungita provocata de incalzirea globala si poluarea solului.

Cele trei tipuri de arbori plantate duminica la Suditi au fost alese pentru capacitatea de a se adapta la conditiile climaterice specifice zonei - vara se inregistreaza aici maxime de pana la 60 de grade Celsius la nivelul solului. Plantatia sadita duminica intra in regim silvic, fiind protejata prin lege de la taiere pana la atingerea maturitatii. Cei 35.000 de arbori vor fi paziti cu sprijinul autoritatilor locale.

Gradul de impadurire in Romania este, in prezent, de circa 27%, desi in zona de câmpie nu depaseste 15%. La nivelul UE, gradul de impadurire este, in medie, de 33%, desi sunt tari precum Austria si Germania cu peste 40%, iar in tarile nordice cu procente de peste 80%. Fondul forestier national este in suprafata de 6,48 milioane hectare, din care Romsilva administreaza, in prezent, 3,5 milioane hectare de paduri proprietatea statului si peste un milion de hectare de padure din proprietate privata.

Dupa actiunea de la Suditi, WNS va continua sa planteze alaturi de Asociatia Mai mult Verde pe 22 martie la Dabuleni - Dolj.

Si nu ne vom opri!

Comentariile participantilor:

  • “M-am trezit la 6.30. Ma imbrac "de scandal", mananc bine (ca doar merg la sapa), iau sandwich-uri si apa si plec cu gandul la munca, aer, soare si copaci. Multi copaci. Pe drum si in metrou vad cateva fete cu rucsace, apoi o palariuta verde cu fetita cu tot ies din metrou si se indreapta grabite catre Ateneu. Le ajung si eu din urma si zaresc chipurile somnoroase ale colegilor mei, cativa de la Petrom si si mai multi de la Mai Mult Verde. Pana la 8 ne strangem vreo 11 oameni de la noi - 7 colegi si 4 prieteni - si plecam cu 3 autocare, entuziasti :) Mergem vreo 2 ore, facem cateva popasuri si pe masura ce inaintam vedem mai multi oameni cu si mai multe masini, lipseau gratarele. Manifestatie nationala? Coboram. Garla de oameni care se indreptau spre padure. Mergem mult si bine si ajungem la corturile Realitatii. Asteptam sa ne organizam cu cei la Mai Mult Verde. Asteptam. Placute cu numele noastre de pus in dreptul copacilor? Aflam ca trebuie sa sapam parcela nr.6 . Ne indreptam intr-acolo. Parcele bine delimitate, intr-un camp golas survolat de un elicopter si de vocea lui Tatulici. Muncitorii Romsilva ne dadacesc: tii sapa asa, faci groapa asa, copaci pe culori diferite etc. Noi stim ce e de facut si terminam prea repede. Poze multe, sandwich-uri, vreme perfecta de picnic. Si munca pe cand? Uite politisti, uite MIRA, uite oameni politici, uite-nu-e tomberonul...multe gunoaie. Plecam dupa 1 ora si ajungem dupa inca 2, tristi :( Bilantul: 4 ore de drum si 1 ora de plantat. O campanie doar pentru imagine?” (Maria Chirila, Analist Servicii Clienti WNS)
  • "I will be glad to share my thoughts. A story goes that a wicked man once unintentionally watered a sapling while washing his hands. On account of this he was rewarded with one day stay in heaven. The basic objective of accompanying the "Romania Prinde Radacini” team through WNS was to "Plant a Tree”, provide a simple and tangible way to make a difference. However, with the high turnaround of people made me feel that we all spoke a common language. Climate change and habitat loss are two of the greatest environmental challenges of our time. We are making extraordinary strides to restore native forests that will clean the air we breathe, filter the water we drink, enhance habitat for wildlife and create new recreation areas that we can all enjoy. This was a first of its kind activity for me, where in I never participated in India ever. However, the fact remains that as long as we plant a tree whose top will reach the sun, and its branches spread abroad, so that it can be seen afar off. May its growth never be choked and may it shade your country and ours with its leaves of life.” (Pinky Dsouza, WNS Team Leader)

Masdar: primul oras complet ecologic!

Imagineaza-ti ca traiesti intr-un oras nepoluat, cu sisteme de transport si retele de metrou care functioneaza pe baza energiei generate de panourile solare, un oras pus in miscare de resursele naturale de care dispunem.
Planul unui astfel de proiect ambitios chiar exista, din anul 2006 - primul oras complet ecologic din lume se va numi Masdar City, este construit in Abu Dhabi si va fi gata in 2015.
Mega-orasul va gazdui 50.000 de locuitori, pe o suprafata de 6,5 kilometri patrati. Pentru Masdar, care inseamna „sursa” in limba araba, a fost alocat un buget de 22 de miliarde de dolari.
Din totalul investitiei, Masdar va contribui cu 4 miliarde de dolari la realizarea infrastructurii orasului, iar restul de 18 miliarde de dolari vor veni din investitii directe si din crearea unor instrumente financiare pentru atragerea capitalului necesar.
Unul dintre stimulentele esentiale pentru dezvoltarea Masdar City este finantarea pe baza de carbon. Emisiile de carbon reduse de oras vor fi transformate in fonduri in baza mecanismului de dezvoltare curata al Protocolului de la Kyoto.

Masdar va economisi echivalentul unei cantitati de petrol in valoare de peste 2 miliarde de dolari in urmatorii 25 de ani, valoare calculata pe baza preturilor actuale ale energiei. Orasul va fi alimentat cu apa calda obtinuta prin prelucrarea apei marii si va functiona doar cu energie solara, fiind exclusa posibilitatea emisiilor de gaze cu efect de sera.
De asemenea, Masdar City va crea peste 70.000 de locuri de munca, nu va avea nevoie de depozite de deseuri, iar necesarul de apa va fi redus la mai putin de jumatate. Mijloacele de transport in comun vor fi tramvaiele electrice.
Propunerile pentru transportul in oras includ si construirea taxiurilor electrice, fara sofer. Se pare ca acestea vor circula la 6 metri sub nivelul strazilor si vor putea atinge viteza de 25km/h. Masdar City este un proiect care inglobeaza toate tehnologiile inovatoare dezvoltate in ultimii ani in domeniul energiei regenerabile. Proiectul a aparut ca o necesitate, dar si ca modalitate de abordare responsabila a problemelor legate de cresterea populatiei.
Mai multe informatii despre Masdar City sunt disponibile pe site-ul oficial al proiectului.
SURSA: apropo.ro

BLOG PARTENER

Sa pastram Romania curata!